19 Nüans

İş yaşamında başarılı olmayı hedefleyen bir çalışanın neler yapması gerektiğinin anlatıldığı kitap, birçok farklı sektör ve şirkette yaşanmış veya gözlemlenmiş deneyimlerin süzgecinden geçerek okuyucu ile buluşuyor. “Başınıza gelenlerin, çevrenizdeki kişi ve faktörlerin, geçmiş olumsuz deneyimlerle oluşan inançların yaşamınızı şekillendirmesine izin verirseniz iş yaşamında başarılı olmanız mümkün değil.” diyen yazar, kitaptaki 19 başlığın yardımıyla okuyucuya kendi yaşamının yazarı olmanın ve bunun sonunda iş yaşamında başarı elde etmenin yollarını anlatıyor.

1. Şimdi Değilse Ne Zaman?: Tembellik, yılgınlık başarının düşmanıdır. Başarmak için harekete geçin. Başka bir birimde çalışmak istiyorsanız o birimin yöneticisi ile bir kahve için. Zaman yönetimi konusunda iyi olmadığınızı biliyorsanız o konuda eğitim alın. Daha fit olmak istiyorsanız spora başlayın. İş değiştirmek istiyorsanız özgeçmişinizi güncelleyin. Sizi neyin mutlu ettiğini henüz keşfedemediyseniz koçluk alın. Blog açmak istiyorsanız alan adı (domain) alın. Seviyorsanız gidin konuşun. Her ne ise istediğiniz, adım atın. Çinli filozof Lao Tzu “Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlar.” der. Zaman dar, yapılacaklar çok. Yapılacaklar için şimdi harekete geçin. Şimdi değilse ne zaman?

2. Kendinizi Tanıyın: Kişi güçlü yönlerini bilirse bunları kullanabileceği çalışma alanları seçebilir. Zayıf yönlerini bilirse onları geliştirmek için fırsat yaratabilir. Tutku ile çalışabileceği iş alanlarını bilirse severek çalışacağı meslek veya sektörlere yönelebilir. Tüm bunlar da kişiye başarının kapılarını aralar.
Gelişmenin yolu, gelişim alanlarımızı bilmekten geçer. Duyduğumuz her olumsuz geribildirim aslında bize verilen bir hediyedir. Eğer ki bu bildirimi veren kişi kötü niyetli değilse…

3. Ne Yaparsan Yap, Aşk ile Yap: İşinize göstereceğiniz tutumu, ona karşı duyduğunuz ilgi ve istek belirler. Severek ve isteyerek yaptığınız işte yaratacağınız katkı çok daha yüksektir. Aşk ile yapılan iş, başarıyı getirir. Severek yapılmayan iş ile başarı beklentisi ise yanılgıdır. İsteksizce yapılan iş ne yapanı ne yöneticiyi ne de kurumu tatmin eder.

4. Dedikodu Tuzağından Uzak Durun: İş yaşamında başarılı olmak isteyen, değer katmayı hedefleyen bir çalışan bu tip söylemlerden uzak kalmalı ve hatta bunlara karşı korunmalıdır.
Kurumsal dedikoducu ile aranıza mesafe koyarak arkadaş listenize dahil etmemek akıllıca bir yoldur. İşte iken iş dışındaki konulara pek kulak asmayın. İşin konuşulduğu ortamlarda bulunup, kişi özelinde ahkâmların kesilmeye başlandığı anda ortamdan uzaklaşmak akıllıca bir yoldur. Zaman zaman moraliniz bozulabilir. Yine de duruşunuzu bozmadan çalışmaya devam etmek gerekir. Hakkınızda söylenebilecek olumsuz sözleri ancak yaptığınız iyi işler örtecektir.

5. Olmazsa Olmaz, Hazırlık: Şans, hazırlık yapanı sever. Hazırlık yapanların başarma şansı daha yüksektir ama onlar bu şansı kendi emekleri ile inşa ederler. İş yaşamı görevler, sorumluluklar ve hedeflerle doludur. Bunlar için hazırlık yapmak, iş kalitesini artırır, özgüveni güçlendirir, başarı için gerekli şansı yaratır.

6. Değişime Kucak Açın: Değişime kucak açmanın ön şartı konfor alanını terk edebilmektir. Konfor alanı kişiyi sarar, sarmalar, güvenli bir limanın verdiği dinginliği yaşatır. Buradaki rahatlık, alışkanlık haline dönüştüğü zaman kişiye zarar vermeye başlar. “Konfor alanı güzel bir yerdir fakat burada hiçbir şey gelişmez.” sözü bunu güzel anlatır. Değişim yaşamın parçasıdır, iş yaşamının da… Mevcut her yapı, her çalışan bu değişimden nasibini alır. Değişimi fırsat olarak görüp ona kucak açan kişiler, başarıyı getirecek farkı ortaya koyabilir. Değişime uyabilenler ayakta kalır, liderlik edenler kazanır.

7. İnsan Biriktirin: İş yaşamındaki başarınız, sizin hakkınızda olumlu referans verebilecek kişilerin sayısı ile doğru orantılıdır. Size referans olabilecek insanlar biriktirin. Bu kişileri dahil edeceğiniz bağlantı ağınız (network) çalıştığınız kurumda ve sektörde hedeflediğiniz başarı elde etme yolunda yanınızda olacaktır. Bağlantı ağınız vizyonunuzu genişletir. Tanıştığınız her insan hayatınıza zenginlik katar. İnsan günümüzün sermayesidir, para değil insan biriktirin. Güvene ve samimiyete dayalı ilişkiler size parayı da başarıyı da getirecektir, ama en önemlisi mutlu bir yaşamı…

8. Ben Oldum Demeyin, Kişisel ve Sürekli Gelişin: Kariyerinde başarı elde etmiş kişilerin ortak bir özelliği, her daim öğrenci kalabilmeleridir. Hangi konumda, hangi yaşta olurlarsa olsunlar, kalplerindeki öğrenme ateşi hiç eksilmez. Kendi alanlarındaki yeni gelişmeleri takip ederler. Farklı alanlardaki yeniliklerin takipçisi olurlar. Yeni bir bilgi veya gelişme varsa ondan korkmazlar; onu anlamaya çalışırlar. Dünyanın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Tolstoy bisiklet sürmeyi öğrendiğinde 67 yaşındaydı. Bugün “Tolstoy’un Bisikleti” diye bir kavram var ve “hiçbir şey için geç değildir” anlamına gelir.

9. Ne Dediğin Değil, Nasıl Dediğin Olay: Olayları nasıl aktardığınız, aktarırken kurduğunuz cümleler, kurduğunuz cümlelerde vurguladığınız noktalar, karşı tarafın tepkisini şekillendirir.
Kurumsal yaşamda kullanılan dile, kelimelere, cümlelere özen gösterilmesi kişiye fayda getirir. Kişinin yaptığı işlerin önünü açar. Aldığı desteğin dozunu güçlendirir. Kendisine yardımda bulunanların sayısını artırır. Olumsuz etki yaratan kelimelerin, ifadelerin yerine olumlu etki yaratanları seçmek akıllıca olur.

10. Bir Yönderiniz (Mentor) Olsun: Yönderlik sürecinin temelinde paylaşım vardır; deneyim, tavsiye, bilgi paylaşımı. Yönder danışanına açıklıkla ve dürüstlükle, danışanının ihtiyacını karşılayacak bilgileri paylaşmalıdır. Danışan görüşmeler esnasında verilen ödevleri yerine getirmelidir. Anlatılanları hayata geçirmek için zaman ve emek harcamalıdır. Yönder danışanın çabasını görmelidir. Gönüllülük esaslı bu süreçte yönderi motive eden, danışanındaki değişimdir. Danışanı geliştikçe, yol aldıkça emeklerinin boşa gitmediğini bilir.

11. Yöneticinizi Doğru Seçin: Yöneticiniz iyiyse zor bir sektörde, çalışan memnuniyeti düşük olan bir şirkette bile çalışsanız istekli ve verimli çalışmanız mümkündür. Eğer kötü bir yönetici ile çalışıyorsanız şirketin çalışan memnuniyet anketlerinin yüksek olması, şirketin sektördeki konumunun prestijli olması, sizin hangi pozisyonda hangi unvanla çalıştığınız önemsiz kalır.  Kötü yönetici en iyi şirketi bile çalışılmaz kılabilir. İyi bir yönetici ile birlikte çalışmaktan daha iyisi, birden fazla iyi yönetici ile çalışma fırsatı bulmaktır. Çalışılan her bir iyi yönetici, farklı güçleri yönleri ile farklı kazanımlar katar, farklı izler bırakır.

12. Sürekli Sorunları Konuşmayın, Sorunun Kendisi Olursunuz: Çözüm üretenler grubunda olmak için ilk adım zihniyet değişimden geçer. Sorunların hayatın, dolayısıyla iş yaşamının da bir parçası olduğunun kabulü; ardından her sorun için karşı bir çözüm üretilebileceğinin benimsenmesi… Sadece sorunları konuşursanız sorunun kendisi olursunuz. Sadece çözümleri konuşursanız hayalperest olursunuz. Hem sorun hem de çözümleri konuşur, konuştuklarınızı da hayata geçirirseniz iş yaşamında aranan kişi olursunuz.

13. Pes Etmeyin, Mücadeleye Devam: İş yaşamında karşınıza güçlükler çıkabilir, bunalabilirsiniz. Çok emek verdiğiniz halde istediğiniz gerçekleşmeyebilir, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Sizin hakkınız olan size değil, bir başkasına teslim edilebilir, kızabilirsiniz. Gitmek istediğiniz yolda size bilinçli olarak engel koymak isteyenler çıkabilir, öfkelenebilirsiniz. Hiç hesapta olmayan bir sürpriz tüm planlarınızı altüst edebilir, üzülebilirsiniz. Ancak bu yaşananlar sonrasında ne tepki vereceğiniz size başarının veya başarısızlığın yolunu açar. Başarıya giden yokuşu çıkmak, pes etmeden devam etmekle mümkündür.

14. İçten Yanmalı Olun: Sporda, bilimde, siyasette, müzikte, kurumsal yaşamda, diğer tüm alanlarda başarılı olmuş isimlerin hiçbirisi, bir başkasının veya başkalarının sağladığı çalışma isteği ile koşmamışlardır. Her biri kendi iç motivasyonunu kendisi sağlamıştır. Başarıyı hiç kimse size altın tepside sunmaz. İçten yanmalı olun, başarıyı getirecek o motivasyon çarkını başkasının çevirmesini beklemeyin. Dümene kendiniz geçin.

15. Büyük Resmi Görün: Yaşanan olaylara tepki vermeden önce büyük resme olan etkisini düşünerek karar almak kişinin yararınadır. İş yaşamında başınıza gelenleri nasıl yorumladığınız, bu yorumlar sonucunda hangi kararları aldığınız geleceğinizi belirler. Kararları sadece o anın parametreleri ile değerlendirmek, yeterli ve doğru olmaz. Olayları, uzun vadede sizi gitmek istediğiniz yere götürüp götürmediğine bakarak değerlendirmek doğru olur. Bunu yaptığınızda geleceğinizi siz çizmiş olursunuz. Anlık olaylarla kararlar alırsanız bundan sonra olacakları siz değil, başınıza gelenler belirler. Olayları değerlendirirken, kararları şekillendirirken, aksiyona geçerken uzun vadeli etki ve sonuçlarını dikkate almalıyız.

16. Aktarabildiğiniz Kadarsınız: Ne kadar bildiğiniz, ne denli başarılı olduğunuz, ne ölçüde iyi işler ortaya koyduğunuz, onları aktarabildiğiniz kadardır. Ne olduğunuzu ve ne yaptığınızı sunabilmeniz gerekmektedir. Zaten hayatın her anı sunumdan ibaret değil midir? Özellikle ilk yöneticinize yaptığınız işleri düzenli şekilde aktarın. Nasıl olsa görüyor diye düşünmeyin, gerçekten göremiyor olabilir. Toplantılarda söz alın, fikrinizi beyan edin, konuşun, tartışın, değerlendirin, geribildirim verin ve asla suspus oturmayın.

17. Akıllı Çalışın: Başarılı insanları diğerlerinden ayıran bir özellik, çok iş ortaya çıkarmalarıdır. Eşit zaman dilimini başarılı kişiler daha verimli kullanırlar. Akıllı çalışarak aynı zaman diliminde daha çok iş yaparlar. Akıllı çalışmak, çok çalışmaktan farklıdır. Katma değerli işlere odaklanarak ana hedefe hizmet edecek işleri yapmaktır. Akıllı çalışan kişi, iş konusunda seçicidir. Onlarca iş arasında sıkışıp kalmaz. Dinlenmek, sosyalleşmek gibi insani ihtiyaçlarından ödün vermez. Bu tip ihtiyaçlarını giderdiğinde, iş performansının da artacağını bilir.

18. Mutabakat Sağlayın: Üzerinde çalıştığı konu üzerinde mutabakat sağlayan, diğer bir deyişle konuya dokunan çalışma arkadaşları ile uzlaşarak ilerleyenler, başarı ihtimallerini güçlendirirler. Yapılan iş ne kadar iyi olursa olsun, diğerlerinin de aynı fikirde ikna olmaları gerekir. Mutabakat sağlamak, başkalarının ikna edilmesinde önemli rol oynar.

19. İş, İş Dışında Yapılanlarla Güzel: Kişi, iş ve özel yaşamı ile bir bütündür. İş yaşamında gösterilen performans, iş dışında geçirilen zamanlardan soyutlanamaz. İş yaşamında başarı, sadece iş saatleri içinde yapılanlarla gelmez. İş dışındaki zamanın nasıl kullanıldığı, iş yaşamındaki performansı etkiler. Yoğun iş temposu, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmeye engel olmamalıdır. Kişi önceliklendirdiğine zaman ayırır; eğer sevdikleri ile görüşmeye fırsat bulamıyorsa öncelikleri arasına almadığı içindir.

Yazar:İnan Acılıoğlu
Yayınevi:Elma Yayınevi