Abraham Lincoln ve Tarihe Geçen İş Görüşmeleri

Kendini beğenmiş bir kadın Başkan Lincoln’ün yanına çıkar ve emredici bir tonla şöyle der:

“Sayın Başkan, oğlumu albaylığa yükseltmelisiniz. Bunu bir lütuf olarak değil, bir hak olarak talep ediyorum. Büyük babalarım İngilizlere karşı Lexington’da savaştı, amcam Dahili Harp’te Bladensburg’tan kaçmayan yegane insandı, babam New Orleans’ta çarpıştı ve kocam da Monterey’de öldü.”

“Kanaatimce sizin aileniz ülkemiz için yeterince hizmet etmiş.” der Lincoln. “Artık başkalarına da fırsat vermenin zamanı geldi.”

***

Abraham Lincoln’ün başkanlığı sırasında iş talep eden bir genç huzuruna çıkıp, köklü bir Amerikan ailesinden geldiğini, ecdadının Amerika’ya ilk yerleşenler arasında olduğunu, büyükbabasının Kızılderililere karşı savaştığını, babasının İç Savaş’ta büyük yararlıklar gösterdiğini, amcasının…

Başkan gencin sözünü keser ve “Delikanlı, siz bana patatesi hatırlatıyorsunuz, zira onun da en iyi tarafı toprak altındadır.” der.

***

Lincoln adam kayırmayı sevmez. Torpile başvuranlara hiç ta­viz vermez. Tavsiye mektuplarına da çok kızar. Bir gün liyakatten söz edilirken şu anekdotu anlatır:

“Bir kral ava çıkmadan önce havanın nasıl olacağını merak eder, saray nazırına hava nasıl olacak diye sorar. Nazır da, ‘Havanın iyi ola­cağını’ söyleyince kral, hazırlıklarını tamamlayarak yola çıkar. Fakat kralın içi rahat değildir. Gökyüzünde yeryüzüne doğru boynunu uza­tan yağmur bulutları dolaşıyordur.

Kral, yolda kasabaya doğru eşek sırtında hızla yol alan bir köylüyle karşılaşır. Merakla köylüden de bilgi alır. Köylü de yağmur yağa­cağını söyler. Kral buna rağmen yoluna devam eder. Fakat bir süre sonra yağ­mura yakalanırlar. Sırılsıklam ıslanırlar. Kral sarayına döner dönmez, nazırı azleder ve köylüyü de saraya çağırtıp sorar:

‘Yağmur yağacağını nereden biliyordun?’

‘Ben bilmiyordum, haşmetlim, eşeğim biliyordu. Eşeğim, yağ­murdan önce kulaklarını salıverir de.’

Kral köylüyü gönderir, eşeği saraya nazır yapar. Kralın da en büyük hatası bu olur. Çünkü o günden sonra her eşek iş ister.”

Kaynak: Nejat Muallimoğlu, Politikada Nükte, Muallimoğlu Yayınları, 1976.