Adil Miras Paylaşımı

Babam rahmetli olunca çok zaman geçirmeden miras bölüşümünü gerçekleştirdim. Bir an önce mirası paylaşmak için değil, herkesin hakkını teslim etmek ve o konuyu kapatmak için. Şirkette kimin ne kadar hissesi olduğu zaten belli.

Arazilerin bölüşümü için aile büyüklerimin de onayını alarak bir komisyon oluşturdum. Komisyon üyeleri mirasa konu arazileri belirleyip değerlemesini yaptı. Arazileri numaralandırarak bir torbaya koyduk ve en küçük kardeşimden başlayarak çekiliş yaptık. Ben çekiliş yapmadım, ‘Herkes çekilişini yapsın, kalanı benim.’ dedim. Örneğin, çekilişi yapan 105 TL’lik araziyi çekmiş, ama hakkı 100 TL ise torbaya 5 TL iade ediyordu.

Böylece süreci tamamladık. Kimisinin hiç dikkate alınmayan yerdeki arazisi imara girdi, beklediğinin üzerinde değerlendi. Kiminin arazisi de çok iyi yerde olmasına rağmen, yola, yeşil alana alındı, değerini bulamadı. Ama hiç kimse kalkıp da ‘Ağabeyim arazinin iyisini aldı, bize değersizleri verdi.’ diyemedi. Çünkü herkes miras yoluyla düşen arazisini kendisi torbadan çekti.

Anlatan: Abdulkadir Konukoğlu

Kaynak: Platin Dergisi