Bayi Toplantısı

1999 yılında İstanbul’da düzenlenen Ford Otosan yıllık bayi toplantısına Koç Bankası yöneticileri de katılmıştı. Ford bayilerine bir tanıtım sunumu yapacaklardı.

O yıllarda bayiler Koç Bankası’nın kendilerine daha rekabetçi ürünler sunmasını istiyorlardı. Ford Otosan finans direktörü Koç Bankası yöneticilerini takdim etmek için sahneye çıktı ve Koç Grubu’nun bankacılık sektörüne giriş hikâyesini anlattı. Grubun bankacılık sektöründe olup olmama konusunu çok düşündüğünü, uzun süre karar veremediğini, holding yönetiminin Anadolu’da gerçekleşen bir bölge toplantısında yaşlı bir bayinin ayağa kalkarak “Hâlâ neden bekliyorsunuz, sizdeki itibar bu ülkede kimsede yok. Bir beyaz kâğıda Koç Bankası yazıp mahalledeki kasabın camına yapıştırsanız, insanlar oraya bile gelip paralarını yatırır.” dedi.

Yaşlı bayinin bu konuşması Koç Grubu yönetimini daha da cesaretlendirdi ve bankamız kısa süre sonra kuruldu, dedi. Direktör açılış konuşmasını bitirdi ve sözü Koç Bankası genel müdürüne verdi. Genel müdür bu önemli toplantıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu, başlamadan önce kısaca kendisinden bahsetmek istediğini söyledi. Konuşmasına devam ederek: “Değerli Ford Otosan yetkili satıcıları ben aslen kasabım. Kariyerime kasap olarak başladım. Dükkân camımıza kâğıt yapıştırıldıktan sonra bankacı oldum.” deyince, salon bir anda kahkahaya boğuldu.

Toplantı sonunda Koç Bankası amacına ulaşmış ve bayilerle olan iş ilişkilerini güçlendirmişti.

Kaynak: Tarkan Karabel, İş Dünyasında Hikâyenin Gücü, Remzi Kitabevi, Nisan 2018.