Bilmeyi Meslek Edinmelisin

Meksika seyahatim sırasında, bir Meksika halısının gerçek satış fiyatını öğrenmek istemiştim. Satıcının istediği paranın 300 dolar olduğunu söylediler. 210 doları, dört farklı cebime paylaştırıp pazarlığa başladım.

Satıcı her seferinde başını sağa sola salladı ve üç kez “hayır” dedi.

Dördüncü ve son cebimi boşalttım, orada durdum. Tüm ceplerimi tek tek ters çevirerek rüzgârın akışına bıraktım ve tüm dolar ve pezolarıma elveda diyerek başka param olmadığını söyledim. Eğer acele etmezsem gemimin bensiz gidebileceğini de ekledim.

“İki saattir buradayım. Bu süre, küçük bir alışveriş yapıp gemiye dönmek için yeterlidir. Beni bir daha görmeyeceksin. Az sonra taksiye binip gitmiş olacağım ve sen de satış yapamayacaksın. Bir daha çok uzun bir süre alıcı bulamayabilirsin.” dedim.

Dört kez başını salladı ve “Hayır” dedi. Taksiye doğru yürümeye başladım. Eğer benim taksiye binmeme izin verirse, fiyatı 210 dolara düşürmeyeceğinden kesinlikle emin olacaktım. Taksiye doğru her adım atışımda satıcının arkamdan seslenip “Bayım 210 dolara veriyorum.” deme şansı vardı.

Taksiye doğru gittim. Kapıyı açtım. Kapıyı kapadım. Beni kesinlikle çağırmadı.

Taksiyi biraz ilerideki kavşaktan döndürüp satıcının bulunduğu tezgâha gittim. “Tamam, sen kazandın. Halıyı istiyorum. İşte 300 dolar…” dedim.

Ciddi bir tavırla başını salladı, parayı aldı, yavaş yavaş saydı ve halıyı verdi.

“Bunu otelinize götürmemi ister misiniz, beyefendi?” diye sordu.

“Otel mi? Ama ben…”

Beni susturmak için elini kaldırdı ve son kez başını “Hayır” diyerek salladı. “Dün gece otelde yanınızdaki masada bekledim. Kardeşim Manuel, bütün hafta boyunca hizmetinizde çalışıp servis yaptı. Ona iyi davrandığınızı söyledi. Bütün turistleri soruşturuyoruz beyefendi. Bu bizim işimiz, teşekkür ederim. Umarım halıyı güle güle kullanırsınız.” dedi.

Ahlâk dersi: Az çok başarılı, amatör bir pazarlıkçı olmak bir şeydir, fakat geçimini sağlamak, diğer insanlardan daha çok şey bilmene bağlıysa amatör oyunlar oynayamazsın: Bilmeyi meslek edinmelisin.

Kaynak: Harvey Mackay, İş Hayatında Oltadaki Köpekbalıkları, Türkçesi: Şükrü Koyupınar, Epsilon Yayıncılık