Çekilin Ben Doktor Değilim!

Siz doktor olmak gibi garanti bir kariyer fırsatını reddedip, sonunu bilmediğiniz ticari bir maceraya atılır mıydınız? Kars’ta başlayan yaşamına, genç yaşta pek çok başarı sığdıran, Coldwell Banker’i Türkiye’ye getiren Gökhan Taş’ın cesaret dolu girişimcilik öyküsü enteresan anılarla dolu. Bir yaşam öyküsünün yanı sıra, bir girişimcinin hatalarını, yenilgilerini ve sonrasında nasıl başarı elde ettiğinin formüllerini veren kitaptan yazarın tespit ve tavsiyelerini sunuyoruz.

– Ben “Hayırlı Olsun”dan sonra tüm hayatım boyunca bir daha pazarlık yapmadım. Çok sonra öğrendim ki, İstanbul’da hayırlı olsun dedikten sonra da pazarlık yapılıyormuş.

– Ayakkabı boyacılığı bana şunları öğretti: Yaptığım işte çalmamam gerekir. İşime yatırım yapıp hep en iyi malzemeyi kullanmalıyım. Beklentinin üzerinde ve farklı hizmetler sunmalıyım. Beni seven ve benden memnun olan insanlar, fiyatım diğerlerinin üstünde olsa dahi beni tercih ve tavsiye ederler.

– Her paranı başka paran yokmuş gibi harca. Bir şey alacakken asla birkaç yere sormadan ve yapabiliyorsan pazarlık yapmadan alma.

– İnsan kazanarak öğrenmez, kaybederek öğrenir. Ve kaybetmeyi göze alan insan kadar güçlü kimse yoktur. Kaybetmeyi göze alacak kadar cesursan, karşındakinin gözlerinden başlayıp tüm vücuduna yayılan ve tedavisi çok zor bir hastalık olan korkuyu görebiliyorsun.

– Şans bulduklarınızdır, başarı ise değiştirebildikleriniz…

– Hayatım boyunca beni birçok insandan ayıran en temel farkım o ana odaklanmak oldu. O an neyi düşünüyor ve yapıyorsam başka hiçbir şeyi aklımdan geçirmiyorum.

– Şartlar zor ise insan çok erken yaşta güçlenir.

– İnsanlar ihtiyaçlarını alırlar. Onlara bir şey satmaya çalışmayın. Neye ihtiyaçları olduğunu sorun. Sonra alabilecek paraları olup olmadığını anlayın. Ve almaları için ikna edin.

– Müşterilerinizden, sizin için çalışan bir ordu yarattığınızda, kimse sizin elde edeceğiniz zaferlerden daha büyük bir zafer elde edemez.

– Bir şeye sahip olmanın hayali insana o şeye sahip olmaktan çok daha fazla mutluluk verir.

– Her yerde bir dostun olsun. Her dostun sana para vermeyebilir. Ama verdikleri fikirler ile çok para kazanabilirsin. Sizinle dostluğu dışında bir çıkarı olmayan bilge insanlar o sakinlikleri ve dinginlikleri ile kendi hızınız sırasında görmediğiniz şeyleri görür ve size gösterirler.

– Akıllı insan kendi kârını, aptal karşısındakinin kârını hesap eder.

– Birinden bir şey alırken de ona bir şey satarken de onu elinden geldiğince iyi ağırlamalı ve uğurlamalısın.

– Ticaretin bir tek amacı vardır; para kazanmak. Eğer bir yere para kazanmadan satış yapıyorsanız o hamallıktır. Hele ki zarar ediyorsanız o ahmaklıktır.

– Bir marka kaybetmekten korktuğu için kaliteden ödün vermeye başladıkça yavaş yavaş yok olur. Marka yönetimi, her anını kontrol etmeniz ve olması gerekenden taviz vermemenize dayalı bir süreçtir.

– Çok defa kendime sormuşumdur; bir markayı başarıya kendi yaptıkları mı, rakiplerinin yapmadıkları mı taşır?

– Satış; parası cebinize girdiği an tamamlanır. Tahsilatını yapamıyorsanız hamallık ve ahmaklık dışında bir şey değildir.

– İnsan iki şeyi asla kabullenemez. Adam yerine konulmamayı ve aptal yerine konulmayı.

– Bir gayrimenkulün fiyatını çok basit bir şekilde komşular belirler.

– Ne yapmamız, nasıl yapmamız gerektiğini bilmiyordum ama ne yapmamamız gerektiğini öğrenmiştim. Sözleşme olmadan kim olursa olsun hiçbir satıcının gayrimenkulünü pazarlamamak gerekiyordu. Yer gösterme formunu imzalatmadan pazarladığımız hiçbir gayrimenkulü hiçbir alıcıya sunmamamız gerekiyordu ve alıcıya yeri sunduktan sonraki tüm süreci, özellikle pazarlığı bizim kontrol etmemiz ve işi bizim bitirmemiz gerekiyordu.

– “Akşama kadar üç tavşan kovalarsan, eve aç gelirsin” derdi rahmetli annem. O yüzden bir tavşanın peşinden koş.

– Motivasyon başlamanı, disiplin başarmanı, tutku zirvede kalmanı sağlar.

– Bölge çalışmasında öyle bir hale gelmiştik ki; uzmanlık bölgemizdeki sokak köpekleri dahi bizi gördüğünde kuyruk sallıyordu…

– Gayrimenkul danışmanlığı bir marketing oyunu değildir, bir ilişki oyunudur. Müşterinize gönderdiğiniz her mailin üzerinde çarpı işareti, yolladığınız her mesajın yanında sil tuşu, ulaştırdığınız her broşürü okuduğu masanın yanında bir çöp kutusu vardır. Ama bir insanın elini sıkmanın ve gözüne bakmanın yerini dolduran bir marketing keşfi daha yapılmamıştır. Bizim işimiz gayrimenkul işi değildir, bizim işimiz insan işidir.

– Ticarette o ana kadar kazanmış olduğunuz para değil, o an ne kadar paranız olduğu önemlidir.

– Krizlerde zenginlik aynıdır. Ama zenginler değişir…

– Satış; soru sorma ve kelimeleri yerinde kullanma sanatıdır.

– Gayrimenkul danışmanlığı bir itibar yönetimi işidir. Karşındakine ondan alacağın paraya ihtiyacının olmadığını her an hissettirmen lazım. Yoksa kimse sana hak ettiğin parayı da, söylediğin söze değeri de, vermek istemez. Aracınla, giyiminle ve duruşunla bunu her zaman karşındakine hissettirmelisin. Ama sen de ancak ona kazandırırsan kazanacağını bilmelisin.

– Gayrimenkul satışı bir kontrol işidir. Alıcı, satıcı veya aracı, kim o işlemin bir an önce olmasını istiyorsa, o kaybeder.

– Rekabet, başarılı insanların besin kaynağıdır. Her kazandığınız maç sizi daha önemli bir maça, ayrı ve daha büyük bir arenaya taşır. İyi bir maç çıkardığınızda insanlar sizi takdir eder. Ve sadece kazandığınızda alkışlar.

– Satış, okulu olmayan sadece yaşayarak ve kaybederek öğrenebileceğiniz bir sanattır bence. Tek şart her ne olursa olsun kaybettiğinizde yok olmadan, düştüğünüzde ise pes etmeden ayağa kalkabilmenizdir.    

– Yola çıkmadan önce yol arkadaşını iyi seçeceksin. Çöle eskimo ile, kutuplara bedevi ile gidilmez.

– Vizyon; buzkıran olup arkanızdan gelenlerin önünü açmaktır.

– Ticarette en büyük hile dürüstlüktür. Kendine, yaşadığın topluma, çalıştığın insanlara ve müşterilere karşı dürüstlüktür.

Yazar:Dr. Gökhan Taş
Yayınevi:Ceres Yayınları