Ekibinoks

Kişiler; bir danışmanlık şirketinde çalışan, yaratıcı ve zeki bir proje ekibi. Danışmanlık hizmeti verdikleri bir şirketle birlikte dünyanın çok büyük ilaç şirketlerinden birisinin projesi için teklif vermek üzere yoğun bir çalışma içerisindeler. Söz konusu proje, hem proje sahibi şirket açısından hem de projenin içeriği açısından yerli ve yabancı birçok şirket için çok çekiciydi ve büyük bir rekabet onları bekliyordu. Danışmanlığını yaptıkları şirketle ve kendi tecrübelerini birleştirerek çok iyi bir teklif hazırladılar ama yapılacak sunumun da ayrıca dikkat çekici olması gerekiyordu. Dikkat çekici olması için de yaratıcı fikirleri, tabii ki, vardı.
Önce bu ilaç şirketinin en çok sattığı üç ilacı ecza depolarından araştırarak öğrendiler. Sonra bu üç ilacın kutularının aynısını ama yirmi beş kat büyüklüğünde yaptırdılar. Bu ilaç kutularının üstündeki isimleri ise tekliflerinde sundukları üç modülün isimleriyle değiştirdiler. Bunlardan ekip çalışmasını ve sahadaki ekiple verimli çalışmayı anlatan bölümüne de ilacın orijinal ismine de benzer şekilde Ekibinoks adını verdiler. Sunum CD’lerini ve dosyalarını da hazırlayıp toplantı için şirkete gittiler.
Toplantı odasında da her şey özenle, tüm detaylara dikkat ederek hazırlandı. İlaç kutuları yerleştirildi ve şirket yöneticilerini beklemeye başladılar. Bir süre sonra yöneticiler geldi. Ancak ortamda nedenini anlayamadıkları bir gerginlik oluştu. Sunuma başladılar ve gerçekten çok güzel, yaratıcı bir sunum yaptılar. Fakat sunum boyunca başlangıçta hissedilen gerginlik geçmedi, özellikle ekip çalışmasına ilişkin modüle ait sunumda bu daha da hissedilir oldu. Sunumdan sonra yöneticilerle görüştüler, sunumu beğendiklerini ve memnun olduklarını öğrendiler ama o gerginlik bir türlü aşılamadı.
Aradan birkaç hafta geçti ve proje sahibi ilaç şirketinin birkaç şirketle birleşmesi söz konusu olunca, bu proje de askıya alındı. Ancak sunum sırasında hissettikleri rahatsızlık onlara hep huzursuzluk verdi ve uzunca bir süre de soru işareti olarak akıllarında kaldı.
Ofis olarak her yıl sonunda uyguladıkları bir alışkanlıkları vardı. Her yıl sonunda hep birlikte masalarını temizler ve yeni yıla taşımak istemedikleri ne varsa atıp kurtulurlardı. İşte bu temizlik sırasında, bekar arkadaşlarından birisinin masasında, bebeklerin ateşini düşürmek için kullanılan fitillerden gördüler. Bu fitillerin neden onda olduğunu sorduklarında ise, bunların o ilaç şirketinde sunum yapmak için kullanmak üzere seçtikleri üç ilaçtan birisi olduğunu söyledi. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi, ekip çalışması için kullandıkları ilaç örneği, şirkete, hiç farkında olmadan, bu projede bütün bilgileri, eğitimi onlara fitil olarak vereceklerini söylemişlerdi.
Bugün ofislerinde Ekibinoks dendiğinde herkes gülmeye başlar. Bu gülünç tecrübe onlara hayallerimizi, yaratıcılığımızı hayata geçirirken kontrol etmenin, önünü arkasını takip etmenin azami fayda sağlayacağını öğretti.

Kaynak: Tanyer Sönmezer, Yöneticinin Sırt Çantası, Alteo Yayıncılık, 3. Baskı