Elon Musk’tan Teknolojiye ve İş Hayatına Dair…

İnsanlar bana bir roket şirketi kurmamın nedenini sorduğunda onlara şöyle cevap veriyorum: “Yüklü bir serveti ufak bir servete nasıl dönüştürebileceğimi bulmaya çalışıyorum.” (Discover dergisi, 8 Eylül 2005)

Mars’a neden kimseyi göndermediğimizi anlamaya çalışıyordum. Çünkü Apollo’dan sonraki adım, Mars’a insan göndermekti. Esasen NASA’nın Mars’a ya da hatta yeniden Ay’a kimseyi göndermeye dair bir planı olmadığını fark ettim. (Khan Academy Konuşmaları, 17 Nisan 2013)

Otomatik sürüş özelliği olmayan bir arabaya sahip olmak, uzun vadede bakıldığında, bir at sahibi olmak gibi bir şey. Atınızın manevi değeri vardır ama günlük kullanıma uygun değildir. (BBC, 11 Ocak 2016)

Haftada kırk saat çalışarak devrim niteliğinde arabalar ya da roketler üretemezsiniz. Bu işe yaramaz. Mars’ın kolonileştirilmesi haftada kırk saat çalışmayla gerçekleşecek bir şey değildir. (Vogue, 21 Eylül 2015)

Ana prensiplere şöyle bir göz atalım. Bir roketin yapımında ne kullanılır? Alüminyum alaşımları, bir miktar titanyum, bakır ve karbon elyafı. Ve sonra şunu sordum: Hammadde piyasasında bu malzemelerin değeri nedir? Bir roketin malzeme maliyetinin normal fiyatın yüzde ikisi oranında olduğu ortaya çıktı. Koca bir mekanik ürün için ne saçma bir oran değil mi? (Wired, 21 Ekim 2012)

PayPal’dan vergi sonrası kazancım 180 milyon dolar civarıydı. Bunun 100 milyonunu SpaceX’e, 70 milyonunu Tesla’ya ve 10 milyonunu SolarCity’ye yatırdım. Sonra da kira için borç almak zorunda kaldım. (PandoMonthly, 12 Temmuz 2012)

Stajyerler çok başarılıdır, çünkü imkânsız nedir bilmezler. (2016 Tesla Yıllık Olağan Hissedarlar Toplantısı, 31 Mayıs 2016)

Rakiplerin ne yaptığı üzerinde çok fazla düşünmeyiz çünkü mümkün olan en iyi üretimi yapmaya odaklanmak önemlidir. Bu, bir yarışa girdiğinizde söyledikleri şeye benzer: Diğer koşucuların ne yaptığını düşünme, sadece koş. (StartmeupHK Girişim Forumu, 26 Ocak 2016)

Şirketin piyasa değeri büyüklüğünün, başarımın ölçütü olmadığını düşünüyorum. (Think Tank, 13 Aralık 2007)

Sözde yöneticilik kabiliyetinden ziyade, sağlam mühendislik yeteneği olan birini terfi ettirmeyi tercih ederim. Bazı işletme yüksek lisans öğrencilerini işe alıyoruz ama işletme yüksek lisansı yaptıklarından ötürü değil, işletme yüksek lisansı yapmalarına rağmen onlara iş veriyoruz. (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Havacılık ve Uzay Sempozyumu, 24 Ekim 2014)

Toplantılar için temel kural şudur: Toplantıda edindiği bilgi ya da katıldığı toplantının kendisi bir kişiye büyük fayda sağlamıyorsa, o kişi orada olmamalıdır. Şöyle bir kuralımız daha var: Eğer toplantının katılımcılarından biri, o toplantının kendisi için faydalı olmadığının ve toplantıya herhangi bir katkıda bulunmadığının farkına varırsa, o toplantıyı terk etmelidir. (Edison Elektrik Enstitüsü Yıllık Konferansı, 8 Haziran 2015)

Silikon Vadisi’nin en güzel özelliği, başarısızlığın utanılacak bir şey olarak görülmemesidir. Bu, çabaladığınız ama bu çabanızın işe yaramadığı anlamına gelir ve normal karşılanır. Bu başarısızlıktan ders çıkarır ve farklı bir işe girişirsiniz ve bu abartılacak bir şey değildir. (STVP Future Fest, 7 Ekim 2015)

Her şeyin dünyayı değiştirmesi gerektiğini düşünmüyorum. Sadece şöyle düşünün: “Yaptığım şey olması gerektiği kadar faydalı mı?” (STVP Future Fest, 7 Ekim 2015)

Bugün sahip olduğumuz en kayda değer şey internet ve her yerden dünyanın bilgisine erişim imkânıdır. Cebinizde bir süper bilgisayar olması, Geleceğe Dönüş filminde öngörülememiş bir şeydir. (STVP Future Fest, 7 Ekim 2015)

“Güç yozlaştırır, mutlak güç mutlaka yozlaşır” fikrini öne süren Lord Acton’ın sevdiğim bir sözü daha vardır: “Özgürlük güç dağılımından ibarettir, diktatörlük ise gücün bir noktada toplanmasıdır.” Eğer bu denli inanılmaz bir yapay zekâ gücüne sahipsek, bu gücün bir azınlığın elinde toplanmaması mühimdir. (Code Konferansı, 1 Haziran 2016)

Tesla’da hizmeti asla kâr odağına dönüştürmeme prensibini uyguluyoruz. Ürünleri arızalandığında şirketlerin bunu müşterilerinden kâr sağlama fırsatı olarak görmelerini doğru bulmuyorum. (“New Jersey Halkına”, 14 Mart 2014)

Her şey en şanssız ve en güçsüz tedarikçi için aynı hızda gelişiyor. Tedarikçilerin başına her türlü doğal afet gelebilir. Fabrikada yangın çıkabilir, deprem olabilir, tsunami olabilir, sel basabilir, tornado çıkabilir, gemi batabilir, Meksika sınırında silahlı çatışma yaşanabilir -şaka yapmıyorum. Tüm bunlar bagaj halısının tedarik edilmesini geciktirebilir. (Code Konferansı, 1 Haziran 2016)

Batarya teknolojisiyle ilgili bir buluşu olduğunu söyleyenlere ilk tavsiyem, Tesla’ya örnek bir pil göndermeleri yönünde oluyor. Bize PowerPoint dosyası göndermeyin. Bize uygun açıklamalarla birlikte çalışabilecek bir pil gönderin. Bu, boş laflar ve asılsız iddialardan bizi kurtarır. Konuşmak süper ucuz. (Tesla Motors 3. Dönem Kâr Telekonferansı, 5 Kasım 2014)

Tesla Motors, sürdürülebilir ulaşımın gelişimini sağlamak için kuruldu. Elektrikli taşıt üretiminin önündeki engelleri kaldırıp diğerlerini engellemek için fikri mülkiyet hakları tesis ettiğimizde bir anlamda bu hedefe aykırı eylemde bulunmuş oluruz. Tesla, iyi niyetle teknolojimizi kullanmak isteyen kimselere karşı patent davası açmayacak. (“Tüm patentlerimiz sizindir,” 12 Temmuz 2014)

Zaman zaman NASA’yla aramızda ufak anlaşmazlıklar oldu… Mesela dışkılama için ayrılan kütle ve hacim miktarı çok fazla gibiydi… Biz de demiştik ki, ya gerçekten bu kadar dışkı yapacaklar mı ki? (GQ, 12 Aralık 2015)

Birkaç yüz yıl geriye giderseniz, bugün doğal karşıladığımız pek çok şey size büyülü gelecektir. Uzaklardaki insanlarla konuşmak, görüntüleri iletmek, uçmak, bir kâhinmişsinizcesine engin bilgilere erişmek… Mühendislik de, bütün niyet ve amaçlarını hesaba katınca, aslında sihirlidir ve kim sihirbaz olmak istemez ki? (Forbes, 26 Mart 2012)

Üç beklentiniz olmalı: Sabahları işe gitmeyi iple çekmelisiniz. Kayda değer bir maaşınız olmalı. Dünyaya olumlu bir etkide bulunmak istemelisiniz. Bu üç beklenti karşılanırsa, çocuklarınıza anlatacak bir şeyleriniz olur. (Pennsylvania Gazette, 4 Kasım 2008)

Kaynak: Elon Musk, Geleceği İnşa Eden Adam, Türkçesi: Öykü Toros Irvana, Zeplin Kitap