Evcil Taş

Gary Dahl 1975 yılının güzel bir Nisan akşamında arkadaşlarıyla oturmuş bir şeyler içip havadan sudan konuşuyordu. Söz hangi evcil hayvanı beslemenin daha kolay olduğu konusuna gelince çeşitli fikirler ortaya atıldı. Arkadaşlarından biri kedi, diğeri köpek bakımının daha kolay olduğunu savunurken Gary evcil taş beslemenin daha kolay olduğunu iddia etti. Sözde kendisinin sahip olduğu “taş”ın onu hiç üzmeyen ve masraf çıkarmayan muhteşem bir kişiliği vardı.

Arkadaşlarıyla evcil bir taşa sahip olmanın avantajlarını konuşan Gary, iki hafta içinde evcil bir taşa nasıl bakılacağı konusunda otuz altı sayfalık bir kitapçık yazdı. Bu kitapçıkta taşı yuvarlama yöntemlerinden, ona ölü taklidi yapmayı öğretmeye kadar pek çok konudan bahsetti. 

Gary bundan sonra bir yapı malzemeleri dükkânından 1 peni karşılığı bir taş aldı, onu kitapçıkla beraber evcil hayvan taşıma çantası şeklini verdiği hediye kutusuna koydu ve bunu bir hediye mağazasına götürdü.

Bu ilk seferde Gary tam beş yüz adet sipariş aldı. Bunu yaptığında ağustos ayıydı ve ekim ayı geldiğinde Gary her gün on bin adet evcil taş satmaya başladı. Tüm bunların yanında Newsweek dergisine ve Johnny Carson Show’a da katılan Gary, evcil taş satışından üç milyon dolarlık bir servet edindi. Gary’in bu dahiyane fikri tüm zamanların en iyi pazarlama stratejileri arasına da girdi.

Kaynak: Kitap, Kahve, Kırmızı Kalem, Ferdi Bişkin, Elma Yayınevi