Her Müşteri Ayrı Bir Ders

Kalibre Boru’nun ilk müşterisi “Teks İplik”, naylon ve sentetik iplik fabrikasıdır. Daryo ve Momo Levi kardeşlerin bu fabrikası Kalibre Boru’ya ilgi gösterip peşinat vererek destek olur. Kalibre Boru’nun buna ihtiyacı vardır, çünkü yeterli sermayesi yoktur. İş anlaşması ortakları heyecanlandırır. Geceli gündüzlü çalışmayla iş, zamanında ve nitelikli bir biçimde yetiştirilir. Bu ilk işten sonra “Teks İplik” Kalibre Boru’nun sürekli müşterisi haline gelir.

Musevi asıllı bu kardeşler ticaret kültürüne sahiptirler. Şerif Ünan onlarla yaptıkları ticarette birçok ticari bilgi ve taktiği deneyimleriyle öğrenir. Çek, senet, vade, peşinat, nakliye, pazarlık konularında önemli kazanımlar elde eder. Söz konusu kardeşler bunu Şerif Ünan’dan her seferinde yeni bir taviz kopararak, nasıl ticaret yapacaklarını göstererek öğretmişlerdir. Örneğin Kalibre Boru’ya sipariş verirler ve ellerinde 15 günlük çek olsa da daha geç bir çeki vermeyi kabul ettirmeye çalışırlar.

Bir seferinde Şerif Ünan, Momo Levi’nin yanına iş görüşmesi için gider. Momo Levi, işlerin nasıl olduğunu sorunca, Şerif Ünan da dürüstçe ne kadar zor durumda olduklarını, sıkıntılarını bir bir anlatır. Momo Levi konuşmanın sonunda Şerif Ünan’a iş önerir ama bu kez daha az ücret ödemeyi kabul ederse ikinci defa bir iş ve nakliyeyi üstlenirse üçüncü kez bir iş yapmayı önerir.

Şerif Ünan yaptığı hatayı anlar. Sonraki bir sefer gittiğinde işlerin ne kadar yoğun olduğundan, iş yetiştiremediğinden söz edecektir. Sipariş vermezlerse hemen kapıdan çıkıp gidebileceğini hissettirir. Bu kez bu ticari oyunda ustasını yener ve kendi istediği koşullarda sipariş alır.

Kaynak: Şener Aksu, Sanayiciliğe Sıradışı Bir Yolculuk Şerif Ünan, Cinius Yayınları