İhtilal

Koç yıllarımın asıl önemli anısı Bursa’daki Tofaş Fabrikası’nın açılış töreni ile ilgilidir. Bu törenin kusursuz olması ve basına iyi yansıması için aylarca çalıştığımı, bazı haftalar her gün arabayla Bursa’ya gidip geldiğimi hatırlarım.
20 Şubat 1971 günü Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleyman Demirel, İtalyan Fiat’ın patronu Agnelli, devletin ve basının bütün üst yöneticileri Bursa’daki törende buluştular. Ankara’dan uçaklar, İstanbul’dan vapurlar, Yalova’dan otomobil ve otobüsler Bursa’ya yüzlerce konuk taşıdı. Tören başarıyla tamamlandıktan sonra Çelik Palas Oteli’nde yemek başladı. O sırada emir subayı, Cumhurbaşkanı Sunay’ın yanına gelerek kulağına bir şey söyledi. Sunay da masada karşısında oturan Başbakan Demirel’e uzanarak iki kelime fısıldadı. Vehbi Koç, ben, Bernar Nahum, Rahmi Koç, Agnelli, Can Kıraç, İnan Kıraç ve masadaki herkes ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorduk. Demirel yanındaki Vehbi Koç’a Ankara’ya dönmeleri gerektiğini söyleyerek ayağa kalktı. Cevdet Sunay ve Ankara’dan gelen bütün devlet ricali de aynı anda ayaklandı. Salonda sandalye gürültülerinden başka bir şey duyulmuyordu. Mükemmel törenin finali planda olmayan şekilde geçmişti.
Olayın içyüzü sonradan anlaşıldı. Ankara’daki komutanların rahatsızlığı ve orduda bazı gelişmeler planlandığı bilgisi Cumhurbaşkanı’na iletilmişti. Nitekim, olaydan yirmi gün sonra tarihe 12 Mart muhtırası olarak geçen hareket gerçekleşti. Biz Tofaş’ı açarken Cumhurbaşkanı ve Başbakan Ankara’daki muhtemel ihtilali önlemeyi düşünüyorlardı.

Kaynak: M. Alâeddin Asna, Bir PR’cının Meslek Anıları, MediaCat Kitapları