İletişime Yatırım: İlk Faks Cihazı

Kendi işyerimizi açtıktan sonra üretimde daha önce yaşadığımız sorunların çoğu aşılmış, bu da beraberinde büyük bir sipariş patlaması getirmişti. Buna rağmen yapılacak çok iş, alınması gereken çok yol vardı. Ben kendi akrabalarımdan olan yöneticilerime bir taraftan tekstil işini öğretmeye çalışıyor, diğer taraftan dürüst iletişim kurmaları için büyük mücadeleler veriyordum. Her şeyden önce çok dürüst olmalarını telkin ediyor, hata yapıldığı zaman hemen söylenmesini istiyordum.

Dürüstlük, açıklık, komünikatif olma gibi değerler ileride oluşturacağımız Şahinler Holding’in kurum kültürüne temel teşkil edecekti. Tabii ki bu yönde maddi yatırımlar da yapıyorduk. O yıllarda Türkiye’ye siparişleri telefonla veriyordum:

“Kırmızı ve mavi renklerde 5 bin tişört, beden olarak M ve L olsun.”

Malı yapıp gönderiyorlar, bakıyorsunuz başka bir renk ve bambaşka beden ölçüleri… Manzara karşısında küplere biniyor, sarılıyordum telefona:

“Neden böyle yaptınız?”

“Abi sen bize öyle dedin.”

“Ben 52 beden olsun demiştim.”

“Yok abi, 42 demiştin.”

Buna benzer diyaloglar sık sık yaşanıyordu.

O sıralar faks cihazı yeni çıkmıştı. Almanya’da genç bir pazarlamacı geldi, güzel bir tanıtım yaptı. Sordum:

“Bu teleksin yaptığı işi yapar mı?”

“Yapar.”

“Türkiye’ye de kurabilir miyiz?”

“Kurarız.”

“O halde alıyorum. Bir tane Almanya’ya, bir tane Türkiye’ye.

Satıcı şaşırmıştı. Bu kadar kolay faks satacağını ummamıştı. Benim iletişimden neler çektiğimi nereden bilsin. O zamanlar faks pahalı bir cihazdı. Sanırım tanesi 4-5 bin mark civarındaydı.

Faksları kurduk. Bizim atölyeye ilk mesajı geçtim:

“Bundan sonra asla telefonla sipariş yok. Önemli yazışmalarımızın tamamı faksla olacak!”

Siparişleri telefonla verince, doğru düzgün not alınmıyor, noksan yazılıyor, ciddi davranılmıyordu. Çünkü insanın sığınacağı bir nokta vardı. Fakstan sonra da hatalar oldu. Ama en azından hiç kimse suçu başkasına atmaya kalkmıyordu. Hata yapılınca karşılıklı olarak dosyaları açıp hatanın kimden, nasıl kaynaklandığını buluyor ve düzeltiyorduk.

Kaynak: Kemal Şahin, Zirvedeki Şahin: Hayatım ve Fikirlerim, Hayat Yayınları, Mart 2000.