İzocam Öğrenci Yarışması

İzocam, üniversite öğrencileri arasında yalıtım bilincinin gelişmesi, disiplinler arası birlikte çalışabilme ve yetenek gelişimi amacıyla 1999 yılından bu yana her yıl “İzocam Öğrenci Yarışması”nı düzenliyor. 2017 yılında 17.’si düzenlenen yarışma ‘Bir Senaryo Bir Proje’ başlığıyla gerçekleşti. İki aşamadan oluşan yarışmada öğrenciler, İspanya’nın başkenti Madrid’in Gran San Blas bölgesi kentsel dönüşümü için sürdürülebilir ve iklimle dengeli bir “yapma çevre” senaryoları hazırlayıp projelendirdi.

Finale kalan öğrenciler projelerini 06 Mayıs 2017 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşen jüri buluşmasında, jüriye canlı olarak sundu. Jüri değerlendirmesi sonucunda dereceye giren üç proje 31 Mayıs – 2 Haziran 2017 tarihlerinde İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

Her yıl Kasım ya da Aralık ayında duyurusu yapılan ‘Fikirden Projeye’ formatıyla gerçekleşecek olan yarışma, tüm fakülte ve bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinin katılımına açık. Bu sene 18.’si düzenlenen ve iki aşamadan oluşan yarışmanın ilk adımında öğrencilerden “Dubai Kültür Köyü” başlığı altında, bölgesel şartları hesaba katarak, sürdürülebilir ve iklimle dengeli bir mimari tasarım fikri geliştirmeleri ve bu fikirleri somutlaştırarak mimari avan projeye dönüştürmeleri bekleniyor.

Yarışma sonunda dereceye giren birinci proje 8 bin, ikinci proje 6 bin ve üçüncü proje 4 bin TL ödül ve Dubai’de gerçekleşecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etme hakkı kazanacak. Bunun yanı sıra ikinci aşamaya geçerek jüriye sunum yapanlara finalist sertifikası ile küçük bir ödül verilecek ve bu öğrenciler 12 – 15 Mayıs 2018 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek uluslararası finalde ülkemizi temsil etme hakkı kazanacaklar.

Yarışma takvimi:

26 Şubat 2018 – Konsept Projelerin Teslimi

10 Mart 2018 – Ulusal Finale Kalan Projelerin İlanı

19 Nisan 2018 – Ulusal Final (Jüri Sunumu & Ödül Töreni)

12 – 15 Mayıs 2018 – Uluslararası Final (Dubai)

Yarışma başvuruları ve yarışmanın güncel takibi www.izocamogrenciyarismasi.com sitesi üzerinden yürütülmektedir.

OZİ Projesi

Küresel ısınmanın büyük bir tehlike olduğu günümüzde İzocam; “Enerji Verimliliği ve Yalıtımın Önemi” projesi ile çocukların çevreyi korumak adına yapılması gerekenler konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor. “OZİ Sosyal Sorumluluk Projesi” ile ilköğretim çağında “Enerji Verimliliği, Küresel Isınma ve Çevre” konularında bilinçlendirilen çocukların büyüdüklerinde sorgulayan ve araştıran bireyler olarak topluma kazandırılması amaçlanıyor.

OZİ projesi kapsamında öğrenciler, “Yalıtım”ın Enerji Verimliliği üzerindeki önemini Grafi 2000 Ekibi’nin hazırladığı “OZİ” karakterinin maceralarını anlatan bir çizgi film ile eğlenerek öğreniyor. Çocuk tiyatrolarında görevli bir oyuncu tarafından “yalıtım” ve “enerji tasarrufu” ile ilgili eğitim veriliyor. Eğitim çerçevesinde; “Küresel Isınmanın Sebepleri”, “Enerji Kaynakları ve Yenilenebilir Enerji”, “Birincil Enerji Kaynakları Fosil Yakıtlar”, “Enerji Tüketimi”, “Sera Etkisi”, “İklim Değişikliği”, “Küresel Isınma ile Mücadele Nasıl Olmalı?” ve “Yalıtımla Enerji Tasarrufu Nasıl Olur?” başlıklı konularda öğrenciler bilgilendiriliyor.

“Enerji Tasarrufu ve Yalıtımın Önemi” konusunda yapılan proje kapsamında, 12 Nisan 2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlayan proje ile Kadıköy ilçesinden başlayarak Bakırköy, Gebze, Dilovası, Şişli, Ataşehir, Ankara (Çankaya & Gölbaşı), Beşiktaş ve Sarıyer ilçesine bağlı ilköğretim okullarında eğitim verildi. 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul’daki Özel Okullar ve Eskişehir’de proje devam etti. 12 Haziran 2015 tarihinde biten proje ile 100 binin üzerinde çocuğa; dolayısıyla 100 bin aileye ulaşıldı. Ayrıca bu proje, 350 okulla buluştu.

İzocam gelecek nesiller için bilinçlendirme odaklı projelerine orta ve uzun vadeli planlamalarla devam etmeyi planlıyor. Bilinçli bir toplum için diğer illerde bulunan ilköğretim okullarına ve daha fazla çocuğa ulaşmak projenin ileri dönemlerdeki hedefleri arasında yer alıyor.

Enerji’K Bakış:

İzocam bu projeyi İFSAK (İstanbul Fotoğraf Sinema Amatörleri Derneği) ile birlikte gerçekleştirdi.

Hareket noktası; enerji verimliliğine toplumun dikkatini çekmekti. Bunun en güzel yolunun da “enerji”nin sanatla yorumlanması olduğu düşünülerek sanatçılardan destek alındı. Farklı meslek gruplarından yaklaşık 300 kişi projeye katıldı. İlk olarak enerjiyi sadece fotoğraflara yansıtmak düşünülüyordu ancak daha sonra yazı, kısa film ve beste çalışmalarına da yer verildi.

İlk sergileme sonrasında hem projeye eserleriyle destek veren isimlerden, hem izleyenlerden, hem de basından çok olumlu eleştiriler geldi. Ayrıca, geleceğimizi etkileyecek böylesi önemli bir konuya dikkat çekmesi açısından da proje oldukça büyük ilgi gördü. Enerjik Bakış Sergisi bugüne kadar İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Bursa ve en son 2014’te Eskişehir’de 7.000 ziyaretçiyle buluştu.