Kanatçı mı Açalım? Teknoloji Marketi mi?

Topkapı Hiperstore’umuzun açılış hikâyesi Kanatçı Haydar ile başlar. İkitelli’de son derece lezzetli tavuk kanadı yapan, ufak taburelerin üzerinde oturulan, ambalaj malzemelerinin masa örtüsü, kumaş parçalarının da peçete olarak kullanıldığı salaş bir yer. 2000’lerin başında da oldukça meşhur, hatta moda bir mekândı. İş yemeklerini bile orada yaptığımız oluyordu. Misafirlerimizi oraya götürmek bizim için bir gelenek olmuştu. Aslına bakarsanız, Kanatçı Haydar onlara da ilginç geliyordu çünkü lüks yerlere gitmeye alışık olan insanlar için oldukça farklı bir yerdi. O dönemde ağırlıklı olarak Bakırköy mağazamızdaydık. Haftanın en az iki günü Kanatçı Haydar’a gidiyor ve iyi de kilo alıyorduk.

Hewlett Packard’da (HP) perakendeden sorumlu Yavuz Doğruyol adında bir arkadaşımız vardı. O dönemde Yavuz, işi gereği mağazaları geziyor ve haftanın iki-üç günü de bize geliyordu. Her uğradığında Kanatçı Haydar’a gidiyorduk. Yavuz, Kanatçı Haydar’a gide gele bizzat “kanatçı” açma hayali kurmaya başlamış, hatta işi franchise alma noktasına kadar götürmüştü. Bunu nasıl gerçekleştireceğimizi de planlamıştı. “Parayı sen koy, işi ben yürütürüm. Gerekirse mutfağa bile geçerim.” diyordu. Bu düşünce her buluşmamızda daha da sık konuşulur hale gelmişti ki, bir gün bizim şu anki Topkapı mağazamızın önünden geçerken, “kiralık” yazan bir pankart gördük. Dışarıdan üçgen şeklinde olduğu için, binanın büyük olduğu pek anlaşılmıyordu. O nedenle “kanatçı” açmak için uygun boyutta olacağını düşünerek içeri girdik. Bir de ne görelim, o kadar büyük bir yerdi ki, kanatçı açmak bir yana, tavuk çiftliği bile kurmanız mümkündü çünkü iki bin metrekareye oturan, iki katlı devasa bir binaydı.

Yavuz’la birbirimize bakıp gülmeye başladık. Böyle bir yerin maliyetini, tavuk kanadı işi kaldırmazdı. Ne yapalım diye düşünürken, aklımıza burada bir teknoloji marketi açma fikri geldi. Böylece Türkiye’nin ilk teknoloji hiperstore’u, “kanatçı açma” düşüncesinden hareketle kurulmuş oldu.

Kaynak: Hasan Vatan, Bu Vatan İçin Neler Yapmadık ki? Vatan Bilgisayar’ın Sıradışı Öyküsü, Vatan Bilgisayar Yayınları