KODA (Köy Okulları Değişim Ağı)

KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) köy okullarında kırsaldaki koşullara uygun, bütünsel, kaliteli eğitimi gerçek kılma misyonuyla çalışan bir sivil toplum kuruluşu.

Köy Okulları Değişim Ağı fikri, çoğu zaman yoksunluklarıyla gündeme gelen köy okullarının, aslında hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıktı. 2016’nın ilk aylarında saha çalışmalarımıza başladık ve bu inancımızda haklı olduğumuzu gördük, kırsal alanlar gerçekten de hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar barındırıyordu: akran eğitimi, doğayla iç içe olmak, sınıf mevcudunun azlığı sebebiyle öğrenciyi bir birey olarak tanıyabilmek, ailelerin okula fiziksel yakınlığı, genç ve motivasyonu yüksek öğretmenler…

Biz de bu fırsatları keşfetmemiz ardından, Türkiye’nin dört bir yanındaki köylerde çalışan motivasyonu yüksek öğretmenler, eşit eğitimin gücüne inanan eğitmenler, değişime inancı tam gönüllüler olarak sürdürebilir değişimi yaratmak için bir araya geldik.

Yola çıktık, bu yolun adını da KODA koyduk. Çalıştığımız bölgelerde iki ana faaliyet gerçekleştiriyoruz:

Çocuklarla Atölyeler: Seçilen pilot köy okullarını gönüllü eğitmenleriyle ayda bir ziyaret ederek, çocuklarla atölyeler gerçekleştiriyoruz. Uygulanan atölyelerle, köy okullarında çocuk merkezli, yenilikçi, örnek eğitsel uygulamalar ortaya koymayı hedefliyoruz.

Öğretmen Buluşmaları: Çalıştığımız bölgelerde, yine ayda bir olmak üzere, köy öğretmenlerinin kişisel ve mesleki motivasyon ve farkındalıklarını artırmaya, mesleki kapasitelerini geliştirmeye yönelik Öğretmen Buluşmaları düzenliyoruz. Bu gönüllü öğretmenlerimiz de yerelde köy okulları için bir araya gelmiş, gittikçe büyüyen ve sayıları artan topluluklar olarak KODA ailemize katılıyorlar.

2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci döneminde, Kastamonu-Cide, Muş-Merkez ve Samsun-Ayvacık bölgelerine bağlı 6 köy okulunda ayda bir aralıklarla hafta sonları Çocuklarla Atölyeler gerçekleştirdik.

2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında ise, Sivas-Gürün (Yazyurdu) ve İstanbul-Beykoz (Örnekköy) bölgelerinde ayda bir aralıkla hafta sonları Çocuklarla Atölyeler gerçekleştireceğiz.

Öğretmen Buluşmaları ve Çocuklarla Atölyelerimize ek olarak bu sene sahada bir de Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenen Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Sınıflar projemizle Harran, Şanlıurfa’dayız. Bu projede beraber çalışmaya istekli öğretmenlerle ihtiyaçları belirleyip, Türkiye’deki diğer birleştirilmiş sınıflı köy okullarına model teşkil edebilecek uygulamalar ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz.