Öğle Uykusu

Koç Holding’de Vehbi Koç ilkeleri geçerliydi. Ancak kimi zaman Suna Kıraç’ın bu ilkelere itiraz ettiği de olurdu. Vehbi Koç her öğlen bir saat uyuyor ve günün geri kalan bölümündeki verimliliği ve dinamizmini yemek sonrası bu öğle uykusuna borçlu olduğunu düşünüyordu. O da bu nasihati İsmet İnönü’den almıştı. Topluluğun üst düzey yöneticilerine de aynı yöntemi uygulamalarını salık vermişti. 1980’li yıllarda Koç Holding bugünkü Nakkaştepe binasına taşınırken o binadaki başkanların odalarında, Vehbi Koç’un ve çocukların odalarında öğle uykusuna yatacakları bir mekân oluşturulmuştu.

Vehbi Koç’un tavsiyesine uyan isimlerden biri de İdare Komitesi Başkanı Can Kıraç’tı. Can Kıraç’ın öğle uykusuna çekildiği saatlerde Suna Kıraç odasına gelmiş ve Can Kıraç’ın nerede olduğunu sormuştu. Sekreterin, “Can Bey uyuyor efendim!” yanıtı Suna Kıraç’ı kızdırmıştı.

Öğle uykusu sonrası yaptıkları konuşmada Can Kıraç, Vehbi Koç’un tavsiyesine uyduğunu söylediğinde Suna Kıraç, “Vehbi Bey’in bütün prensiplerini benimsedik de bir tek uyku mu kalmış?” diye soruyordu.

Can Kıraç o günden sonra bir daha öğle uykusuna yatmadı. Hatta bir üst yöneticiler toplantısında gülerek, her öğlen Suna Kıraç odasına gelecekmiş gibi tedirgin beklediğini arkadaşlarına anlattı.

Kaynak: Suna Kıraç: Ömrümden Uzun İdeallerim Var, Yayına Hazırlayan: Rıdvan Akar, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, 2. Baskı, Mart 2016.