Paravanın Arkasındaki Saz Heyeti

Türkiye’nin en zengin işadamının serveti ile çelişen yaşam tarzı kimi zaman çevresini gülümseten anılarla doludur.

Örneğin Koç Topluluğu üst düzey yöneticilerine verilen şoförlü arabalar Vehbi Koç’un tepkisini çekiyordu. Bir defasında bu “makam” arabalarının ne kadar benzin harcadığını, şoförlere ne kadar maaş verildiğini hesaplatmış ve ortaya çıkan yüksek maliyete kızgınlığını ifade etmişti. Yöneticiler neden kendi arabalarını kullanmıyordu? Vehbi Koç’u sakinleştirmek, yine Suna Kıraç’a kalmıştı. Suna Kıraç’ın gerekçeleri yeterince ikna ediciydi. Şoförler, üst düzey yöneticilerin özgür kalması içindi. Aksi takdirde ulaşım için eşleri ve çocuklarına harcayacakları zaman, Koç’ta geçirecekleri zamandan israf edilecekti. Dahası bu arabaların üzerine Koç Topluluğu’nun adı yazılarak dolaylı bir reklam bile yapılabilirdi. Vehbi Koç’un bu fayda-maliyet analizi karşısında söyleyecek sözü yoktu.

Bir defasında Koç Topluluğu tarafından Bursa Uludağ’da geçekleştirilen bayi toplantısına Vehbi Koç da katılmıştı. Gecenin konuğu bayan sanatçı 11 kişilik bir saz heyeti eşliğinde konserini sundu. Ertesi günü Vehbi Koç yöneticilere yolladığı yazı ile “11 kişilik saz heyetine ne gerek olduğunu” sorguluyor ve bu kadar kalabalık bir saz heyetinin yol, otel ve yemek masraflarının israf olacağını vurguluyordu. Vehbi Koç’a göre 3-4 kişilik bir saz heyeti yeter de artardı. Vehbi Koç’un da çok sevdiği bayan sanatçı bir sonraki yıl davet edildiğinde, beş kişilik saz heyeti ile gelmesi önerisine, “O halde siz Sulukule’den bir sanatçı bulun.” diye çıkışınca, Koç yöneticileri Vehbi Koç’un katıldığı bu defaki konserde saz heyetinin 6 tanesini bir paravanın arkasında gizliyordu.

Kaynak: Suna Kıraç: Ömrümden Uzun İdeallerim Var, Yayına Hazırlayan: Rıdvan Akar, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, 2. Baskı, Mart 2016.