STFA’nın Kuruluşu

1947 senesinin başları, Sezai’yle uzun seneler sonra, ta ST-FA Holding’e ve bugüne kadar gelen, özel ortaklığı kurduğumuz tarihtir. Kesin tarihi hatırlamamız imkânsız… Şubat içinde olması gerek…

Bu kuruluş, hiçbir müzakere ve pazarlık neticesi olarak değil, geçirmiş olduğumuz günlerin doğal bir sonucu olarak, belki de ayaküstü bir konuşmayla kurulmuştur. Yazılı bir vesika da hatırlamıyorum. Hatırladığım yalnız kısa konuşmamızdır:

“Ortaklık nasıl olacak?”

“Eşit hak ve şartlarla ortağız…”

“Peki Sezai, ben, edepli ifadeyle pek münasebetsizce bir para kazanırsam, bu da mı ortaya konacak?”

“Evet!..”

İkimizin de ceplerinde para denebilecek bir para yoktu. (Belki Sezai’de daha fazlacaydı!) İkimizin de inşaat işlerinde tecrübe dağarcığı tam dolmamıştı. (Sezai’de en az 7 sene fazla)

Bu ortaklık tarihinden evvel ve sonra bu güne kadar Sezai’yle birçok bağrışmamız olmuştur, fakat hiç kavga etmedik; çok para sıkıntısı çektiğimiz günler de olmuştur, ama hiç hesaplaşmadık.

İlk ortak işimiz olan Çanakkale sondajlarını bitirdikten sonra, ellerimizdeki işleri temizlemeyi kararlaştırıp, o Şerefiye yoluna, ben Sarıkamış varyantına yollanmıştık.

Bu ortaklıkta Sezai ve ben ayrı ayrı iki firma görünümündeydik. İşlerimiz ilerlediği halde uzun seneler -bankamızın teşvikiyle- böyle kaldık. İşimiz çok kolaylaşıyordu; mukaveleyi birimiz imzalıyor, teminatlarda kefalet imzasını öbürümüz atıyorduk. Fakat zamanla bunun sakıncaları ortaya çıkmaya başlayınca, kurumlaşma gereği duyduk ve 25.10.1965’te “Temel İnşaat Anonim Şirketi”ni kurduk. Ne yazık ki, birçok uyarmalarımıza rağmen, devlet daireleri ve müesseseler, “Temel İnşaat”ı bir türlü hatırlayamadılar ve yine alıştıkları, “Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya İnşaat Müteahhitliği”ni davet ettiler. Temel İnşaat A.Ş. iş yapmadan, güdük kaldı. Nihayet mecburiyetlerin zorlaması sonucunda, 31 Ekim 1973’te “Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya İnşaat Anonim Şirketi” adı altında (Bugünkü kısa adı ile STFA İnşaat) bir anonim şirket kurarak bütün bu sakıncaları önlemiş olduk.

Bugün, bu şirketin bağlı olduğu STFA Holding’i, 29 Aralık 1975’te kurarak, “kurumlaşma” isteğimizi de tam olarak sağlamış bulunuyoruz. Şimdi artık STFA İnşaat, saygın rakiplerimiz arasındaki bayrak yarışında, bizlerden bayraklarını teslim alan genç koşucuların ellerindedir.

Kaynak: Feyzi Akkaya, Ömrümüzün Kilometre Taşları: STFA’nın Hikayesi, Cep Kitapları A.Ş., Kasım 1989.