Ye O Kurbağayı!

Sizin “kurbağanız”, sizin en büyük ve en önemli göreviniz ya da işinizdir; onunla ilgili olarak hemen şimdi bir şeyler yapmaya başlamazsanız, onu savsaklayıp, ertelemeniz neredeyse kaçınılmaz olur. Ama öte yandan, hayatınız ve işiniz üzerinde en büyük olumlu etkiyi yapacak şey de, o iş olabilir. Bir de şöyle bir deyiş vardır: “Eğer iki kurbağa yemeniz gerekiyorsa, en çirkin olanından başlayın.” Önünüzde iki önemli iş varsa, bunlardan en büyük, en zor ve en önemli olanından başlayın. Kendinizi, hemen başlamak ve başka bir şeye geçmeden o işi bitirmek üzere disipline edin. Bunu bir “test” olarak düşünün ya da kendinize bir meydan okuma olarak değerlendirin. Son bir gözlem: “Eğer kurbağayı canlı canlı yemeniz gerekiyorsa, uzun süre oturup onu seyretmenin size bir faydası olmaz.”

AÇIK OLUN: Hemen şimdi elinize bir kâğıt alın ve önünüzdeki bir yıl içinde başarmak istediğiniz on hedeflik bir liste hazırlayın. Hedeflerinizi, “bir yıl geçmiş de hepsini başarmışsınız” gibi yazın ki bilinçaltınız bunları hemen kabul etsin. Sonra, eğer başarmış olsaydınız, hayatınıza en olumlu etkiyi hangisinin yapacağını belirleyin. Bu hedef için bir son tarih koyun, plan yapın, planınız uyarınca harekete geçin ve her gün, sizi o hedefe yaklaştıracak bir şeyler yapın.

HER GÜNÜNÜZÜ ÖNCEDEN PLANLAYIN: Her günü, haftayı ve ayı önceden planlayın. Bir not defterine önünüzdeki yirmi dört saat içinde neler yapmanız gerektiğini yazın. Geleceğiniz açısından önemli tüm projeleri ve çok aşamalı işleri bu listeye dâhil edin. Bütün ana hedeflerinizi, projelerinizi ve işlerinizi öncelik ve ardışıklık esasına göre dizin. Varmayı istediğiniz sonucu hep göz önünde bulundurun. Daima listeden çalışın.

HER ŞEYE “80/20 KURALI”NI UYGULAYIN: Hayatınızdaki en önemli hedeflerin, etkinliklerin, projelerin ve sorumlulukların bir listesini çıkartın. Bunların hangileri, arzuladığınız sonuçların yüzde 80’ini ya da 90’ını temsil eden tepedeki ilk yüzde 10’a veya 20’ye girerler? Hemen bugünden itibaren, hayatınızda ve kariyerinizde fark yaratabilecek alanlarda daha fazla zaman harcamaya, buna karşılık, düşük değerli etkinliklere de giderek daha az zaman ayırmaya başlayın.

SONUÇLARI HESABA KATIN: “Kusursuz bir biçimde ve vaktinde yapacağınız hangi proje ya da etkinlik, hayatınızın üzerinde en büyük olumlu etkiyi yaratır?” Size en çok yararı dokunacak olan şeyleri, kendinize hedef olarak seçin; onları başarmak üzere bir plan yapın ve planınızı bekletmeden uygulamaya koyun.

“YARATICI SAVSAKLAMA TEKNİĞİ”Nİ UYGULAYIN: Bireysel ve meslekî faaliyetlerinizi bugün bulunduğunuz yere göre değerlendirin. Eğer bugün aynı şeyleri yapmayı tercih etmiyorsanız, söz konusu faaliyetler, “yaratıcı savsaklama”ya, yani bırakılmaya “öncelikli aday” demektir.

HER ZAMAN “A, B, C, D, E YÖNTEMİ”Nİ KULLANIN: Çalışma listenizdeki bir işi ya da faaliyeti değerlendirerek A, B, C, D veya E harfiyle sınıflandırın. “A-1” işinizi ya da projenizi tespit edin ve üzerinde derhal çalışmaya başlayın. Söz konusu işi bütünüyle halledene kadar da, başka hiçbir şeyle uğraşmamak üzere kendinizi disipline edin. “A, B, C, D, E Yöntemi”ni her gün uygulayın, böylece çok geçmeden, en yüksek önceliğe sahip işlerinizi belirleme ve onları tamamlama alışkanlığını geliştirirsiniz.

SONUÇLARI ÖNEM ARZ EDEN ALANLARA ODAKLANIN: İşinizi kusursuz bir şekilde yürütebilmek için, başarılı olmanız gereken en önemli alanları belirleyin. Bunlardan her birisinde kendinize bir ilâ on arasında notlar verin. Ardından da, kusursuz bir şekilde yaptığınız takdirde, işinize en çok yarayacak olan anahtar yeteneği tespit edin. Kariyerinizin geri kalanında, bu analizi düzenli olarak yapma alışkanlığını geliştirin.

“ÜÇ YASASI”NI DEVREYE SOKUN: İşyerinizdeki en önemli üç görevinizi tespit edin. “Gün boyunca tek bir şey yapacak olsam, hangi görev kariyerime en büyük katkıyı sunar?” Aynı egzersizi iki defa daha yapın. “Büyük üçlü”nüzü tespit ettikten sonra, gün boyunca, yalnızca tespit etmiş olduğunuz görevlere konsantre olun. Hayatınızın her alanındaki en önemli üç hedefinizi tespit edin. Bunları öncelik sırasına göre dizin. Hedeflerinize ulaşmak üzere planlar yapın ve her gün, bu planlarınızın üzerinde çalışın.

İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE, İYİ BİR ŞEKİLDE HAZIRLANIN: Çalışma ortamınız daha temiz ve daha bakımlı oldukça, kendinizi daha olumlu, üretken ve güvenli hissedersiniz. Bugünden tezi yok, masanızı ve ofisinizi temizlemeye karar verin ki, işe oturduğunuz her seferinde istekli, üretken ve çalışmaya hazır olabilesiniz.

HER 5 KİLOMETREYE BİR VARİL: Şimdiye kadar sürüncemede bıraktığınız herhangi bir hedefi, işi ya da projeyi ele alın ve hemen şimdi onu başarmak yolunda ilk adımı atın. Kimi zaman başlamak için tüm yapmanız gereken, o işi bitirene kadar kaydetmeniz gereken aşamaların bir dökümünü çıkartmanızdan ve bir listesini yapmanızdan ibarettir. Ardından o işe koyulun ve listedeki ilk maddeyi bitirin, sonra birisini daha, sonra birisini daha…

KİLİT ÖNEME SAHİP OLAN BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRİN: Daha iyi ve daha hızlı sonuçlar alabilmeniz için size en çok yarayacak olan kilit beceriler nelerdir? Gelecekte, mesleğinizde liderliğe oynamak için ihtiyacınız olacak temel yetkinlikler hangileridir? Onlar her neyse, bir hedef belirleyin, bir plan yapın ve bu alanlardaki yeteneklerinizi arttırıp, geliştirmeye başlayın. Yaptığınız işte en iyisi olmaya karar verin!

TIKANDIĞINIZ KİLİT NOKTALARI TESPİT EDİN: Hemen bugün, hayattaki en önemli hedefinizi tespit edin. “Ulaştığınız takdirde hayatınızın üzerinde en olumlu etkiyi bırakacak olan o biricik hedef nedir?” Ana hedefiniz konusunda bir açıklığa kavuştuğunuzda, kendinize şunları sorun: “Bu hedefe ulaşma hızımı belirleyen ya da sınırlandıran şey nedir? Niçin şu anda hedefime ulaşmış değilim? Beni geride tutan ve engelleyen şey ne olabilir?” Bunlara vereceğiniz cevaplara göre, gerekenleri hemen yapın. Ama mutlaka bir şeyleri değiştirmeye başlamış olun.

KENDİNİZİ İŞE KOŞAN SİZ OLUN: Yapmanız gereken işlere, son tarihler koyun. “Kendinizi işe koşmak” sistemini kurun. Bir son tarih koyduğunuzda, ona sıkı sıkıya sadık kalın hatta işleri daha önceden bitirmeye çalışın. Büyük bir işe ya da projeye başlamadan önce, atacağınız her adımı ve her aşamayı tamamlamak için kaç dakikaya ve kaç saate ihtiyaç duyacağınızı belirleyin. 

İYİMSER OLMANIN ERDEMİ: Düşüncelerinizi kontrol edin. Bilin ki, en çok neyi düşünüyorsanız, o olursunuz. Bu yüzden, istemediğiniz değil, istediğiniz şeyleri düşündüğünüzden ve onlardan konuştuğunuzdan emin olun. Mazeretler uydurmak yerine, çözümler bulmaya çalışın. 

TEKNOLOJİNİN ESİRİ OLMAYIN: Bugünden itibaren, günlük faaliyetlerinizde sessiz alanlar yaratma konusunda kararlılık gösterin. Sabahları ve öğleden sonraları birer saat boyunca, bilgisayarınızı ve akıllı telefonunuzu kapatın. Her hafta, bir tam gün boyunca, teknolojiden uzak kalın. Dijital detoksunuzun sonunda, zihniniz, çok daha sakin ve temiz bir hâle gelecek.

TEKNOLOJİ SİZİ YÖNETMESİN, SİZ ONU YÖNETİN: Acil durum iletişim kanallarınızın dışında kalan bütün bildirimleri kapatma kararlılığını gösterin. En önemli görevleriniz için, dijital hayatınızda özel alanlar yaratın. Daha verimli ve odaklanmış bir hâle gelmenize yardımcı olacak olan bir uygulama veya bir yazılım bulun ve bunu bilgisayarınıza yükleyin. 

DİKKATİNİZİ ODAKLAYIN: Herhangi bir işe başlamadan önce, kendinize şu soruyu sorun: “Bu iş, en önemli hedeflerimden birisine ulaşmama yardımcı oluyor mu? Yoksa sadece bir dikkat dağıtıcı mı?” Hayatınızda gerçek bir değişiklik yaratacak olan işleri tamamlamaktan sizi alıkoyan e-postaların ve diğer bildirimlerin kölesi hâline gelmeyi reddedin.

İŞİNİZİ, KÜÇÜK PARÇALARA BÖLÜN: Bir süredir erteleyegeldiğiniz büyük, karmaşık ya da çok aşamalı bir işi ele alın ve başlamak için “salam dilimi” ya da “İsviçre Peyniri” yöntemine başvurun. Başarılı ve mutlu insanların ortak özellikleri, onların eyleme dönük olmalarıdır. Ertelemeyin. Siz de hemen bugünden deneyin!

KENDİNİZE GENİŞ ZAMAN ARALIKLARI YARATIN: Kendinize, nasıl belirli zaman dilimleri yaratacağınızı düşünün ve bunları planlayın. Elde edeceğiniz bu zamanları, uzun vadede en önemli sonuçları doğuracak olan işlerde kullanın. Her dakika sizin için kıymetlidir. Çalışmanızı, planlayarak ve önceden hazırlık yaparak düzenleyin.

ACİLİYET HİSSİNİZİ GELİŞTİRİN: Bugünden tezi yok, yaptığınız her işte aciliyet hissini geliştirin. Tembellik eğiliminizin olduğu bir alan tespit edin ve o alanda, hızla iş yapma alışkanlığını geliştirmeye gayret gösterin. Bir fırsat ya da bir sorun gördüğünüzde, derhal eyleme geçin. Size bir görev ya da sorumluluk verildiğinde, onu çabucak yapın ve hızla rapor edin. 

BİR İŞİ ELE ALDIĞINIZDA, YALNIZCA ONUNLA UĞRAŞIN: Eyleme geçin! Bugünden tezi yok, sizin için yapılabilecek en önemli işi ya da projeyi belirleyin ve hemen ona başlayın. En önemli işinize başladıktan sonra, onu yüzde 100 tamamlamadan o işi bırakmayın. Bunu, bir şeyi bitirme kararı alıp da, onu gerçekleştirebilecek birisi olup-olmadığınız konusunda bir test olarak görün. Bir kez başladınız mı, bitirene o kadar işi bırakmayı reddedin.

Yazar:Brian Tracy
Yayınevi:Arıtan Yayınevi